Νέος Τίτλος Δημοσίευσης

Καταχώρηση 2016/02/08

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ  -  ΤΟ  ΜΕΓΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ

   Στο νέο τοπίο που δημιουργείται στη χώρα μας οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αναμένονται σημαντικότερες. Βάλλονται κεκτημένα πολλών ετών, τα οποία μέχρι πρότινος ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι θα θιγούν. Tα νούμερα μιλάνε μόνα τους και δυστυχώς κι αυτά δεν λένε την απόλυτη αλήθεια.  

Tα πιο πρόσφατα στοιχεία μιλούν για 1.033.000 ανέργους εξαρτημένης εργασίας χωρίς να υπολογίζονται οι επιτηδευματίες, οι οποίοι έχουν παύσει τη δραστηριότητα τους. Η συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας, εκτός από απώλεια κρατικών εσόδων από φόρους και ΦΠΑ, είναι και μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Τα δυσμενή αυτά στοιχεία δείχνουν πως οδηγούμαστε σε παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία προφανώς θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο λόγω της οικονομικής ασφυξίας των επιχειρήσεων και τρίτον σε δραστική περικοπή των συντάξεων, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με τον τρόπο που όλοι βιώνουμε γύρω μας. Το πλέον πιθανό είναι να θεσπιστεί μια κατώτατη βασική σύνταξη, η οποία όμως θα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Αυτό το μεγάλο μισθολογικό κενό που προκύπτει από το πέρασμα της παραγωγικής ηλικίας στα χρόνια της συνταξιοδότησης μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να το συμπληρώσει η ιδιωτική ασφάλιση. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου την ώρα που οι ανάγκες μας για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας, αντί να μειώνονται θα αυξάνονται. 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : Σε  τρεις άξονες το ασφαλιστικό . Εθνική  Σύνταξη  384 ευρώ   .  

10/01/2016

Στους θεσμούς κατευθύνθηκε χθες η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 Το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες : τη συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και την παρουσίαση ενός γενικού εναλλακτικού ισοδύναμου στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή , μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Νέοι συντελεστές αναπλήρωσης

 Το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, επανυπολογισμό συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης και ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα. Συγκεκριμένα, οι κλιμακωτοί συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης έχουν εξής:

 

-Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστής 0,80% για κάθε έτος.

-Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστής 0,92% για κάθε έτος.

-Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστής 1,04% για κάθε έτος.

-Από 21 έως 24 χρόνια συντελεστής 1,16% για κάθε έτος.

-Από 24 έως 27 χρόνια συντελεστής 1,29% για κάθε έτος.

-Από 27 έως 30 χρόνια συντελεστής 1,42% για κάθε έτος.

-Από 30 έως 33 χρόνια συντελεστής 1,55% για κάθε έτος.

-Από 33 έως 36 χρόνια συντελεστής 1,69% για κάθε έτος.

-Από 36 έως 39 χρόνια συντελεστής 1,84% για κάθε έτος.

-Από 39 έως 42 χρόνια και περισσότερα συντελεστής 2% για κάθε έτος.

 

Ενοποίηση Ταμείων .

 Παράλληλα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αποτελεί το μοναδικό φορέα παροχής κύριας κοινωνικής ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων.

  Εθνική  Σύνταξη  384 ευρώ   .  

 Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται σε όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 χρόνια, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα χρόνων διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η Εθνική Σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ κάθε μήνα.

 Το ΕΚΑΣ .

 Θα καταβάλλεται από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης.

 Τα ποσά του επιδόματος . 

 α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.

β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:

βα. Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ποσό 172,50.

ββ. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 115 ευρώ.

βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ποσό 57,50 ευρώ.

γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού ΕΚΑΣ που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.